بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی، مرجان اکبری سرپرست معاونت میراثفرهنگی این استان امروز دوشنبه 21 اسفندماه اظهار کرد: «جعفرقلی زنگلی، شاعر عارف کرد کرمانج خراسان از ایل رنگلان است که حدود دو قرن پیش در روستای گوگان قوچان بدنیا آمد. او در کودکی آموزش مکتبی را فراگرفت و گویا بعدها در سنین جوانی مدتی نیز در حوزه قوچان به تحصیل علوم دینی پرداخته است.»
او افزود: «او شاعری پرشور و دوتارنوازی ماهر بود که سرودههایش را با آوای دوتار همراه میکرد. اشعار او تم عاشقانه، عارفانه و مذهبی دارند که به سرعت مردمی شد و توسط بخشیها در مجالس خوانده شد و بدین ترتیب سینه به سینه نقل شد.»
سرپرست معاونت میراثفرهنگی خراسان رضوی تصریح کرد: «بیش از 100 سال است که اشعار عرفانی جعفرقلی زنگلی در زمره اجراهای مهم بخشیهای کرد خراسان است. این اشعار سینهبهسینه توسط بخشیها و لولوچیها منتقل شده است که خوشبختانه با توجه به گردآوری شدن بخش بزرگ اشعار جعفرقلی زنگلی “Jafarqoli Zangeli”، شناختهشده ترین و مشهورترین شاعر کرد کرمانج خراسان است.»
اکبری در ادامه افزود: «در میان کرمانجهای خراسان کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که دستکم چند بیت از اشعار جعفرقلی را در سینه محفوظ نداشته باشد. در میان شاعران نسل جدید کرمانج نیز کمتر کسی است که از جعفرقلی به بزرگی و پیشوایی یاد نکرده باشد و خویش را وامدار میراث شعری او نداند؛ به طوری که حجم قابل توجهی از سرودههای شاعران این نسل به ستایش جعفرقلی اختصاص دارد.»
او گفت: «جعفرقلی زنگلی همانطور که از تخلص او پیداست از ایل \"زنگلان Zangelan\"، از ایلات کرمانج خراسان است. محل تولد او روستای \"گوگان\" شهرستان قوچان است که اکنون نیز اقوام جعفرقلی در آن ساکن اند. او فرزند ملا رضاقلی گوگانی بود که هنگامی که جعفرقلی هنوز خردسال بود، درگذشت. جعفرقلی در دوران کودکی و نوجوانی به کار گلهداری مشغول بوده و احتمالا به مکتبخانه روستا نیز رفته است. سال تولدش مشخص نیست. همانطور که از سال وفات، محل دفن و بخش زیادی از زندگی او اطلاعی در دست نیست.»
انتهای پیام/